Jdi na obsah Jdi na menu
 


2020-06-06 / LODIVOD letos za branou

10_lodivod-za-branou.jpgSoutěžní setkání lodních modelářů začátkem června na rybníčku LAŠA v Ostravě-Třebovicích se stává tradicí. Po počátečních peripetiích s názvem soutěže jsme se ustálili na názvu LODIVOD .... Ovšem v letošním roce se nám náš záměr uspořádat tuto soutěž snažil zhatit neviditelný nano-nepřítel jménem Covid-19 formou nutné preventivní karantény. Skoro se mu to podařilo. Plánované veřejné setkání LODIVOD 2020 nám virus skutečně překazil. Důvody a souvislosti nebudu rozebírat, stejně by Vás nezajímaly a jsou podobné jako u všech ostatních zrušených akcí.

20_zruseno---lodivod-2020.jpg30_omezena-akce.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovšem díky práci našich virologů a epidemiologů se virus podařilo dostat pod kontrolu, což umožnilo popustit uzdu různým omezením a opatřením. A právě toho náš spolek využil a po dohodě s provozovatelem areálu ve stejném termínu 6.6.2020 uspořádal alespoň malé, přátelské poježdění lodičkářů z blízkého okolí, pod symbolickým názvem LODIVOD za branou (areálu, chcete-li - pod rouškou). Tím jsme docílili kontinuity našich červnových setkávání na LAŠI. Pravda, rozsah byl značně omezen, protože jsme museli ctít dohodu o prevenci s naším nejbližším partnerem, tedy s rybářským spolkem. Místo šesti kategorií jsme vypsali pouze tři a pouze pro pozvané hosty. Sešlo se nás šestnáct soutěžících a společně s doprovodem nás na LAŠI bylo zhruba třicet, což byl dohodnutý limit.

35_nastup.jpg

Předpokládám, že nebýt omezení, k rybníku by přišlo docela dost diváků i dalších závodníků. Počasí totiž opět ukázalo, že tvoři 90% úspěchu. V týdnu před soutěží bylo chladno, často pršelo a při páteční stavbě trati si deště všichni užili nadmíru. Ale sobotní ráno už bylo jako z jiné planety. Slunce svítilo na plné pecky a plachetničkám foukal přiměřený vítr. Sem tam je sice potrápil i docela silný větrný poryv, který se někudy dostal až k hladině, která je jinak kryta zvýšenými břehy, ale přesto to bylo žůžo.

40_footy.jpg

Jak jsem uvedl, počet kategorií byl omezen na tři - slalom F3-E, polomakety F4-A a Footyny. Trať pro footyny si podle svých zkušeností a potřeb zásluhou rodiny Seberových postavili footynáři sami na volné polovině rybníka, kde nebyli ničím omezeni a mohli jezdit dosyta celý den. O přestávce se ke slovu dostaly i větší plachetnice, které si hoši přivezli sebou, jako například DRAGEN Bédi Valeše.

50_f3-e-slalomka.jpg51_zlatak-a-footy.jpg52_f4-a-sweet-pea.jpg

53_seberovi-stavi-trat-pro-footyny.jpg54_footyna-cze166.jpg55_dragen.jpg





Všechny výše uvedené třídy se jely bez věkového rozdělení a protože se soutěžící rekrutovali z řad zkušených modelářů, nebyla vypsána začátečnická kategorie F4-G (Greenhorni). Bohužel, letos, díky omezením, byli o svou populární kategorii EX-500 ochuzené děti, kterých se zatím na pětikilech vždy sešlo nejvíc. Nedá se nic dělat, na řadu přijdou zase příště.

Přes tato omezení jsme odjeli poměrně slušný počet startů:
F3-E - 60 jízd,   F4-A - 24 jízd  a  Footy - 20 jízd,   celkem 104 jízd.

U modelů jsme také viděli jisté zajímavosti. Především to byl rozměrově úctyhodný Paolo-M Pavla Strenka z klubu Slezsko, dále novotou vonící a ještě bez závěrečné povrchové úpravy slalomka Česti Dony z K-T, pozoruhodné oplachtění footyny od Františka Chmelky ze Slezska a škoda že do soutěže nezasáhla nová slalomka Petra Kubíčka, které těsně před soutěží odešel regulátor a neměl k dispozici náhradní. Někteří závodníci si také poprvé vyzkoušeli kategorie, které dříve nejezdili. V budoucnu uvidíme, jak je to ovlivní.

60_paolo-m.jpg61_slalomka-cesta.jpg

 

 

 

 

 

62_footyna-cze39.jpg63_petrova-slalomka.jpg

 

 

 

 

 

 

 


Vyhodnocení soutěže se sice ani tentokrát nezúčastnili všichni, ale ti co odešli, se přišli rozloučit a pořadatel je omluvil, takže bylo vše v pořádku. Kdyby to tak fungovalo na všech soutěžích...

71_vyhlaseni-vysledku.jpg

Ceny díky absenci sponzorů byly tentokrát spíše symbolické, ale aspoň medaile a diplom snad budou vítězům připomínat toto netradiční setkání za skutečnou branou.

80_footy--2.--1.-a-3.-misto-.jpg81_f3-e--2.--1.-a-3.-misto-.jpg82_f4-a--2.--1.-a-3.-misto-.jpg

Z putovního poháru LODIVODA lodivodů bude tentokrát rok utírat prach Pavel Kubíček (dobře mu tak) a už se těší, že tuto povinnost za rok předá někomu dalšímu.

85_pohar-lodivoda.jpg

Závěrem, jako vždy, se sluší poděkovat všem, kteří při organizaci setkání přidali ruku k dílu a bez nichž bychom to nezvládli. Také fotografům děkuji za pořízené fotky a za svolení s jejich zveřejněním. Současně děkuji všem hostům, kteří naše pozvání přijali a doufám, že se jim u nás (právě i díky krásnému počasí) trochu líbilo. A ještě jednou se jim omlouváme, že díky koronáči se nám letos nepodařilo postarat se o jejich ctěná hladová bříška a správný pitný režim.

Věřím, že příští setkání již nebude "za branou" - ta zůstane otevřena všem zájemcům o lodní modely, kteří se k nám přijdou podívat z blízkého okolí nebo přijedou i z dalekých končin. Budeme se těšit.

Partneři akce:
91_mob-trebovice.jpg92_trebovicky-spolek-lasa.jpg93_boneka.jpg


Zde je k nahlédnutí výsledková listina

Autoři fotografií ve fotogalerii:
Bedřich Valeš, Dalibor Sebera, Jiří Hartmann, Pavel Ševčík, Pavel Kubíček

Fotogalerie

kubik-team_logo.jpg