Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přehled kategorií

Soutěžit může člověk v životě v čemkoli a s čímkoli. Tak proč by modeláři - stavitelé modelů lodí, s nimi také nesoutěžili? A protože typů modelů je celá řada, tak aby byly výsledky vzájemného souměřitelné, musejí se dělit do jednotlivých kategorií s podobnými vlastnostmi. A těch je velká spousta. Není účelem čtenáře unavovat jejich výčtem a výkladem jejich pravidel. Ostatně, pokud není člověk vyškoleným rozhodčím, většinu z nich ani neobsáhne.

Proto na následujících stránkách pro nezasvěcené uvádíme stručný popis soutěžních pravidel těch kategorií, se kterými se na našich akcích můžete setkat.

Pro přechod na popis kategorie klikni na obrázek

EX-500F3-E

 

 

 

 

             Modely kategorie EX-500                             Modely kategorie F3-E

F4-Afooty.jpg

 

 

 

 

              Modely kategorie F4-A                             Modely kategorie FOOTY

Mimo tyto kategorie se na stránkách spolku vyskytují zmínky ještě o některých dalších, jako jsou F2-A, F-DS, ECO mini, NSS  a možná ještě o jiných. Kategorií lodních modelů, jak je uvedeno výše, je celá řada. K ECO mini a NSS je na příslušných místech připojen stručný popis.

F2-A a F-DS jsou zatím tajemné. Proto k nim stručně:

F2-A je podobná kategorie jako F4-A, jen s tím rozdílem, že se jedná o modely kopií skutečných lodí, postavených v určitém měřítku, kde je součástí celkového výsledku také známka za kvalitu provedení a shodnosti modelu se svým vzorem. Písmeno "A" znamená, že délka těchto modelů je do 900mm. Staví se i delší modely - B do 1400mm a C přes 1400mm. Jízda se jede na stejném trojúhelníku jako u F4-A - viz zde.

polska-nakladni-lod-bug.jpg
Příklad modelu kategorie F2-A

F-DS jsou zase makety, případně polomakety modelů lodí, jejichž pohon zajišťuje funkční parní stroj. Bodové ohodnocení jeho provedení je součástí výsledné známky včetně uskutečněné jízdy (opět na trojúhelníku jako u F4-A - viz zde).

africka-kralovna-.jpg
Příklad modelu kategorie F-DS

Kromě rozdělení na kategorie a třídy podle typů modelů, je respektováno i dělení podle věkových skupin v rámci jednotlivých kategorií. Přesné ohraničení je dáno ročníkem narození pro běžící rok uvedeným pořadatelem v propozicích soutěže.

Obvykle platí následující dělení:

Žáci      - děti do patnácti let

Junioři - dorost mezi patnáctým a osmnáctým rokem

Senioři - od osmnácti let výše

Aby mohla být soutěž vypsána v nižší věkové skupině, musí být v tom věku přihlášeni (většinou) minimálně tři soutěžící. Pokud je jich méně, startují ve vyšší věkové třídě.

Pořadatel u některých tříd může tato ustanovení modifikovat nebo některé věkové skupiny sdružit.

kubik-team_logo.jpg