Jdi na obsah Jdi na menu
 


2021-10-09 / Podzimní slalomky 2021

obr.-01_letak.jpgPoslední letošní lodněmodelářskou akci uspořádal 9. října na rybníku Laša v Ostravě-Třebovicích spolek KUBIK-Team z Ostravy-Poruby.  Jednalo se o soutěž „Podzimní slalomky 2021". Přes svůj výmluvný název byla otevřena všem kategoriím, které se standatdně na Laši jezdí. Dokonce třída EX-500 byla rozšířena o samostatnou kategorii juniorů a dospěláků nad 15 let a podobně se rozdělily Footy do 18-ti (Ž + J) a nad 18 (Sen). Covid na nás sice opět cenil zuby, ale díky proočkovanosti a dodržení pravidla TON jsme tentokrát mohli nechat bránu otevřenou a přivítat i nějaké diváky, které náš sport zajímá.

obr.-02_terezka-s-maminkou.jpg

Jezdilo se tedy 7 soutěžních kategorií:
EX-500-15  ........ neřízené modely pro děti do 15-ti let,
EX-500+15 ........ neřízené modely pro ostatní nad 15 let,
F4-A-15      ........ řízené polomakety pro děti do 15-ti let,
F4-A+15     ........ řízené polomakety pro ostatní nad 15 let,
F3-E           ........ řízené slalomové speciály - společně pro všechny věkové kategorie,
FOOTY-18   ....... řízené miniplachetnice pro děti a juniory do 18-ti let,
FOOTY+18  ….... řízené miniplachetnice pro ostatní nad 18 let,

Počasí se v prvním týdnu října, jak jinak, překlopilo do podzimního módu. Ochladilo se a slunce se schovávalo za mraky. Přesto se nám areál k soutěži podařilo dobře připravit. Ovšem, sobota 9.10. si na nás opět přichystala překvapení. Mračna se rozplynula a od rána krásně svítilo sluníčko. Jenže, to by nesměl být podzim. Ranní přízemní mrazík nás o tom dostatečně přesvědčil. O jinovatku nebyla nouze a přijíždějící účastníci se nás ptali, jestli nechceme soutěž přejmenovat na „Zimní ledoborce“  laugh.

obr.-03_mrazive-rano.jpg          obr.-04_slunce-a-kava.jpg

Teploty se během dne z ranních mrazíků vyšplhaly na snesitelných 13°C. Ale kdo se pohyboval jen ve stínu, tomu do zpěvu nebylo. Občas totiž fouknul i nějaký větrný poryv a ten byl opravdu studený. Proto se nemůžeme divit, že někteří účastníci, především ti s malými dětmi, nevydrželi až do konce a po ukončení vlastní kategorie a průběžném vyhlášení výsledků odjeli domů do tepla, což bylo rozumné.

Rozumné také z toho důvodu, že i vlastní účast už tak byla poznamenaná proměnlivým počasím. Přihlášeno bylo původně 44 účastníků. Zdálo se, že to bude druhá nejvyšší účast na soutěži zde na Laši. Jenže, právě respirační choroby, které se díky nestálému a chladnému počasí posledních dnů začali mezi dětmi po návratu do škol šířit, byly jedním z důvodů snížené účasti. Dalším byly komplikace po očkování, úrazy a pracovní povinnosti. Samé neovlivnitelné skutečnosti. Ale všichni takto postižení si svou neúčast u pořadatelů omluvili. Za to jim patří dík.

obr.-05_chladny-nastup.jpg

Tak se nakonec na Laši sešlo 34 soutěžících. Kromě místních účastníků na soutěž přijeli také modeláři z Třince, Českého Těšína, Frýdlantu nad Ostravicí a Pardubic. Ale díky účastem některých z nich ve více kategoriích, bylo nakonec 65 startujících, kteří absolvovali celkem 180 jednotlivých startů. Jelikož ve většině kategorií startují soutěžící po sobě (kromě plachetnic Footy), bylo zvládnutí tohoto množství (i vzhedem k tomu chladu) pro pořadatele docela náročné. Vše se však podařilo stihnout a všichni účastníci odjeli své jízdy, ze kterých se následně určilo pro jednotlivé kategorie výsledné pořadí.

Samozřejmě, každá soutěž má své vítěze a poražené. Tak i ta naše. Vítězové byli na závěr odměněni diplomy, medailemi a věcnými cenami. V dětských kategoriích jsme ocenili prvních šest míst, v ostatních klasicky tři nejlepší. Na dospěláky ale čekalo ještě překvapení. O čtvrtém místě se hovoří jako o bramborové medaili. Aby jim tedy nebylo líto, dostali všichni čtvrťáci jako cenu útěchy pár brambor.

Pozornost obdržel i nejmladší účastník soutěže – šestiletá Terezka.

obr.-06_brambory.jpg          obr.-07_nejmladsi-terezka.jpg

Pro pořadatele je potěšitelné, že se mezi modely objevilo několik novinek a pozoruhodností.

V kategorii F4-A k nám až z Pardubic s Jardou Jínou připlulo krásné (byť ještě ne zcela dokončené) Calypso, takto známá vědecká loď populárního francouzského oceánografa Jacquesa-Yvesa Cousteaua.
Z Frýdlantu pak s Pavlem Urbančíkem doplul torpédoborec královského námořnictva z II.WW - HMS Oribi.

obr.-08_calypso.jpg          obr.-09_hms-oribi.jpg

Tito pánové sebou přivezli ještě další zajímavosti. Jarda Jína maketu čs. lehkého tanku vyvinutého po r. 1937 firmou Pragy/ČKD LT-38 z tanku TNH.
A Pavel Urbančík maketu známého obrněného transportéru OT-64 SKOT z výzbroje vojsk Varšavské smlouvy. Oba modely samozřejmě funkční.

obr.-10_tank-lt-35.jpg          obr.-11_ot-64.jpg

Dále nás potěšil Franta Chmelka svým parníčkem Noel, který postavil ve zvětšeném měřítku podle naší vystřihovánky, kterou jsme na stránky spolku uvedli loni před Vánoci.
S rybářským kutrem Linda soutěžila Andrea Dybová.

obr.-12_noel.jpg          obr.-13_linda.jpg

Pozornosti neušel ani stříkající hasičský člun Ládi Filáka.
Také se býskla krásná maketa plachetničky Rosti Dyby.

obr.-14_hasicsky-clun.jpg          obr.-15_plachetnicka.jpg

Největší haló na soutěži ovšem způsobila nově zařazená třída EX-500+15 pro dospěláky. Tolik nadšení a halasného povzbuzování byste mohli zažít snad jen na fotbalovém stadionu, když by „Baník porazil Barcelonu“ cheeky. Předchozí dětské povzbuzování bylo jen slabým odvarem.

obr.-16_ex-500-15.jpg

Plachetničky Footy se na start dostaly až po obědě, po odjetí pětistovek, s jistým zpožděním. Tady se účastníkům za zdržení musím omluvit. Bohužel se čekalo na Matěje, který byl nečekaně odvolán ke splnění jiného úkolu. Přesto se podařilo odjet deset jízd.
Letos poprvé byla třída plachetnic Footy také rozdělená podle věku na juniory a dospěláky. Mělo to být ochranné opatření pro méně zkušené žáky s juniory před dospělými dravci, ale jak se ukázalo později, skoro to bylo zbytečné.
Mladíci by i tak dali dospělákům na frak.
Znovu musím poděkovat kolegům z Třince, že mají tuto třídu pod palcem i na našich soutěžích. V podstatě jsou autonamní jednotkou a já od nich dostanu „na zlatém podnosu“ výsledky k vyhlášení až pod nos. Přátelé díky!

obr.-17_regata-footy.jpg

Protože soutěž nese název „Podzimní slalomky“, měl bych se více zastavit u kategorie F3-E.

Zúčastnilo se jí jedenáct soutěžících převážně s vlastními modely, což je potěšitelné. Pouze jeden slalomář jezdil primárně se zapůjčenou slalomkou. Ostatní měli své stroje. Půjčením jsme řešili jenom nečekané poruchy. Např. u Dana Hubáčka a druhou jízdu Láďi Filáka, protože jeho člun postihla technická závada.

Další pozitivum je, že právě Láďa postřehnul, že pro soutěž slalomek (i podle hesla „Důležité je se zůčastnit a ne hned zvítězit“) je možné použít i model F4, zvláště, když je poměrně rychlý a obratný. Tak jel s hasičským člunem, než ho postihla porucha.
Však tak se kdysi se slalomkama na soutěžích začínalo. Většinou jezdily různé výletní jachty a jiné „rychlé“ čluny. Až vývoj elktrického pohonu nasměroval F3-E k dnešním speciálům. A jak nám ukázal Dan Hubáček, je možné jezdit slalom i s modelem určeným pro kategorii FSR Eco.

Ne zcela s novým modelem, ale konečně s jakž-takž vyladěným člunem původní třídy F1 (rychlík z dílny Bubeníků), odjel celou soutěž Petr Kubíček. Model je ale schopen mnohem vyšších výkonů a výsledků, než který Petr předvedl, jen je nutné jeho možnostem přizpůsobit i schopnosti rukou. Tak má Petr před sebou ještě hodně práce a tréninku.

f3-e-bubu-.jpg

Další zajímavostí je (nebo je spíše ostudou, že až nyní - po pěti létech), že se někomu na Laši podařilo zajet čistou jízdu. Ovšem ten čas 52,72 sec není nic moc. Ale je vidět, že jednooký může být ........, znáte to. Ve slalomkách jde skutečně především o čistotu jízdy a ne o rychlost, když to není v ruce. Body za rychlost se dají honit, až když se dostatečně zvládá řízení.

obr.-18_slalomky.jpg

Postupně jsme se zastavili u všech tříd, které se letos na „Slalomkách“ jezdily. Na závěrečném nástupu otužilců, kteří ještě v tom chladu vydrželi, jsme se na severu Moravy a Slezska rozloučili s letošní lodičkářskou sezónou. Poděkovali jsme všem vodníkům, pánům větrů, dešťů a slunce, že nám umožnili se společně s modely u vody setkávat. Nakonec i ten Covid se podařilo zvládnout. Ale lépe bude, když si už dá v příštích létech pohov. Bohužel uvidíme, co nám připraví Omicron.

A na úplný závěr vzal ředitel soutěže do rukou speciální klíč a do příštího jara zamknul moravskoslezské vody na několik západů pro veškerou lodněmodelářskou plavbu.

obr.-19_zamykani-vody.jpg

I přes ranní chlad se podle vyjádření přítomných podzimní modelářské setkání vydařilo. Při hodnocení ale nesmíme  zapomenout na nezištnou pomoc dalších našich příznivců, kteří členy spolku ani nejsou, přesto obětavě přikládají ruku k dílu a tak nám pomáhají dotvářet atmosféru těchto akcí. Děkujeme!

 

Partneři akce:

03_mob-poruba.jpg          10_boneka.jpg          08_pvmodel.jpg

  01_trebovicky-spolek-lasaa.jpg     02_mob-trebovice.jpg     11_athos.jpg       15_lodni-modelari-trinec.jpg   

 

Autoři fotografií ve fotogaleriích:
Míša Kubíčková, Pavel Ševčík, Jarda Jína, Béďa Valeš, Petr Malík

Podzimní slalomky ve fotografii

Další fotografie

Výsledková listina zde

Zpracoval: Pavel Kubíček

 

Lodičkáři, do roku 2022       Plnou parou vpřed!
A potom celý příští rok         Dobrý vítr do plachet!

kubik-team_logo.jpg