Jdi na obsah Jdi na menu
 


2022-09-24 / Podzimní slalomky 2022

01_letak-slalomky-2022.jpgPořádat soutěž v podzimních měsících je vždy sázka do loterie. Ne, že by na začátku léta nehrozily bouřky a slejváky, ale jejich pravděpodobnost je o něco menší a teploty bývají většinou vyšší. A konec letošního léta nesliboval vůbec nic dobrého. Září bylo neobvykle deštivé a chladné. Naštěstí se ten „nahoře“ v den soutěže nad modeláři slitoval a 24. září 2022 se obešlo bez deště. Dokonce občas vysvitlo sluníčko. Jen ta zem byla podmáčená víc, než bývala. Teploty se pohybovaly od ranních 7°C do příjemných 16°C. Pro soutěž počasí jako stvořené.

Účast soutěžících byla, jako v posledním období, průměrná – 31 soutěžících. Ovšem mělo jich být víc. Některé skolily nemoci a covid, jiní seděli ve volebních komisích. Volbám jsme se chtěli termínově vyhnout, ale byly nečekaně vyhlášeny o 14 dnů dříve než bývalo v posledních létech zvykem. Nepovedlo se. Soutěž opět padla do volebního víkendu frown.

02_nastup.jpg

I přes průměrný počet soutěžících soutěž vyplnila celý den. A to i přesto, že pořadatel snížil počet kategorií ze sedmi na šest. K lítosti mnohých jsme zrušili dospěláckou kategorii EX-500. Takže se jely:

EX-500-15 ......... neřízené modely pro děti do 15-ti let,
F4-A-15 ............. řízené polomakety pro děti do 15-ti let,
F4-A+15 ............ řízené polomakety pro ostatní nad 15 let,
F3-E .................. řízené slalomové speciály - společně pro všechny věkové kategorie,
FOOTY-18 ........ řízené miniplachetnice pro děti a juniory do 18-ti let,
FOOTY+18 ….... řízené miniplachetnice pro ostatní nad 18 let.

Trocha statistiky: Soutěžících bylo stejně jako na jaře 31. Díky startům ve více kategoriích je možné říct, že se zúčastnilo asi 60 „modelů“ v cca 200 startech.

Nově představených modelů nebylo tentokrát tolik. Ale přece. Dalibor Sebera s dcerkou Terezkou, takto skalní vyznavači tichého plachtění footyn, překvapili pořadatele účastí a modelem ve slalomové třídě F3-E. Model chce sice ještě trochu doladit a získat ho do ruky, ale na první pokus Seberovci předvedli docela dobré jízdy, což pořadatele potěšilo.

03_f3-e---dalibor.jpg

Novinku sebou přivezl i Vítek Divácký z Olomouce, ale ta se, pokud vím, nedostala na vodu. Ke svému soutěžnímu remorkéru PORTÁŠ přibral i maketu nákladní vany TUV-02, ze které dovede jeřábem manipulovat s plovoucími bójemi a sestava lodí předvádí i další zajímavé funkce. Na tomto setkání to byl jednoznačně nejkrásnější a nejpropracovanější model. Však ho také kde kdo se zájmem okukoval. Vítku, děkujeme, že jsi nám ho přivezl ukázat. Doufám, že na naší další akci k jeho spuštění na vodu bude více prostoru i času. Už se na tom pracuje.

04_vitek.jpg

O další překvapení se opět postarala rodinka Seberovců. Jejich živý model byl jednoznačně nejroztomilejší. Přivezli sebou tříletou vnučku Klaudii, která získávala své první zkušenosti v klasické žákovské třídě EX-500. Samozřejmě, že na nejmladší účastnici pořadatel nezapoměl a měl pro ni připravených pár maličkostí.

05_klarka.jpg          06_klarka.jpg

Průběh soutěže byl klasický. Novinkou bylo rozlosování půjčovacích modelů EX-500. S vylosovaným modelem potom soutěžící absolvoval celou soutěž včetně rozjížděk. Smyslem tohoto opatření bylo, aby se všechny modely do soutěže zapojily stejným dílem a soutěžící si na „svůj“ model přivykl a mohl tak při jízdách uplatnit správnou taktiku (např. nadsazení při míření dle jízdních vlastností). Musím podotknout, že všechna půjčovací pětikila byla v předvečer soutěže nově zajeta, čímž měla přibližně stejné jízdní vlastnosti. Losování tak nikoho předem nevyřadilo z boje o medaile.

06-_ex-500.jpg        06--_ex-500.jpg

Soutěž postupovala podle harmonogramu. Po ukončení žákovské soutěže pětikil, kde bylo nutno realizovat několik rozjížděk o pořadí, byly vyhlášeny jejich výsledky a předány ceny s diplomy a medailemi. Nějakou drobnost dostalo každé dítě.

07_vyhlaseni-ex-500.jpg        08_vyhlaseni-ex-500.jpg

Následovala pocta tomu zmíněnému roztomilému modelu. Doufáme, že se Klaudince naše modelářské setkání líbilo a že bude dál s dědečkem pokračovat ve stopách tety Terezky wink.

09_-pocta-nejmladsi.jpg          10_-pocta-nejmladsi.jpg

Souběžně s tímto ceremoniálem byla na prvním startovišti provedena přestavba tratě pro footyny. Ty měly startovat pokud možno co nejdříve. Protože však 8 z deseti footynářů jelo také polomakety F4-A, dostali přednost v této kategorii, aby se později nenarušoval průběh jízd footyn. Tím se čas startu plachetniček odsunul.
A tady se na pořadatele snesla kritika, že se díky zpožděnému startu footyn mohla odjet i dospělácká pětikila, která pořadatel pro urychlení soutěže zrušil. No, to jsou situace, které předem nevymyslíš.
Jenže, jak to tak bývá, i zlé je někdy pro něco dobré. Pozdní start footyn měl své pozitivum v tom, že v okamžiku startu začalo foukat. Takže footynáři byli spokojeni a ve zkráceném čase se jim podařilo odjet 15 soutěžních jízd.

11_footy.jpg          12_footy.jpg

Vraťme se k rozjeté kategorii F4-A. Po footynářích se kategorie dojela do konce. Bylo hotovo a mohlo se připravovat vyhlášení výsledků. Jenže, poprvé se na Laši stalo, že tady došlo na rozjížďky. Na druhém a třetím místě měl shodný počet bodů v obou jízdách otec se synem - Petr a Matěj Kubíčkovi. Matěj jel jako první, ale tuto skutečnost psychicky neunesl a skončil na třetím místě. Zkrátka, žák zatím nedorostl kvalit učitele laugh.

13_f4-a---footy.jpg        13-_f4-a.jpg

Jako poslední se dojížděla kategorie slalomek. Druhé kolo začalo v době, kdy ještě plachtily footyny. Proto čtyři footynáři slalom dojeli na závěr startovního pole, až po skončení plachetnic.

14_f3-e.jpg   15_f3-e.jpg   16_f3-e.jpg

Přiznám se, že je pro pořadatele na malém rybníčku docela obtížné vše sladit tak, aby soutěž měla hladký průběh. A když do toho začne zasahovat vyšší moc, je zle. Jízdy byly zdržovány množstvím trávy, která se do vody dostala dva dny před soutěží při „pečlivém“ vykosení trávníků až k vodní hladině. A bylo jí opravdu hodně. Kosení zajišťují technické služby a ty o potřebách modelářů nemají žádnou představu, tak jim tráva padající do vody nevadila. Bohužel, ta se namotávala na lodní šrouby, chytala se za kormidla a za „kačeny“. Neustále bylo nutné s modely přijíždět k platu a trávu sundávat. To ovlivnilo i výsledky jízd. Bohužel, občas nějaká pohonná jednotka neunesla toto přetěžování a motor či regulátor se odporoučel do věčných lovišť.

17_trava.jpg   18_a-zase-trava.jpg   19_sama-trava.jpg

Přesto si myslím, že se tentokrát pořadatelskému a rozhodcovskému sboru dařilo udržet hladký průběh soutěže. Klukům za to patří dík. Nemalým dílem k tomu přispělo také připravené občerstvení, za což patří zase dík obsluze bufetu.

Soutěžní jízdy skončily s malým zpožděním. Naštěstí výsledky nám opět pomohl spočítat přítel notebook, takže jejich vyhlášení mohlo na ukončení jízd navázat téměř bezprostředně. Vítězové - viz foto:

20_vitezove-f4-a-zaci.jpg                   21_vitezove-f4-a-jun.-sen..jpg

22_vitezove-footy-zaci-jun..jpg                    23_vitezove-footy-sen..jpg

24_vitezove-f3-e--treti-stahuje-trate-.jpg

Protože tato soutěž byla pro letošní rok na ostravských vodách poslední, následovalo jejich uzamknutí. Tradiční symbolický akt nemohl provést nikdo jiný, než vítěz slalomek, tedy kategorie, kvůli které jsme se na Laši sešli. Petr vodu uzamknul odpovědně na několik západů. Proto předpokládáme, že si v Ostravě do příštího roku od víření lodních šroubů řádně odpočine a bude dál ochotně nosit trupy našich modelů.

25_zamykani-vody.jpg

Jak už je nepsaným pravidlem, na tomto místě bývá poděkování.
Pořadatelům i obsluze občerstvení jsem děkoval v průběhu článku. Dík jim patří také za páteční přípravu areálu, se kterou nám pomohl i náš pražský příznivec. Také posoutěžní úklid a odvoz materiálu zaslouží poděkování, protože v sobotu večer už toho měl každý za ty dva dny plné kecky.

Teď se obracím na všechny, kteří nás poctili svou návštěvou. Soutěžící, jejich doprovod, i těch pár diváků, kteří na nás ještě nezanevřeli a přišli nás podpořit.
Velké díky Vám všem! Děláme to pro Vás, bez Vás by naše snažení nemělo smysl.

Také děkujeme všem našim partnerům, bez jejichž přízně a pomoci bychom soutěže pořádat nemohli.

26_partneri.jpg

Děkuji i části rybářského spolku LAŠA, těm členům, kteří pochopili náš díl snahy o podporu v oblasti polytechnické výchovy dětí a mládeže. Pět let nás na Laši podporovali a tolerovali nás.

Bohužel, druhá část spolku tuto snahu nepochopila a dovedla nám to také dát najevo.
Domnívala se, že si s modely chodíme k vodě jen tak pohrát a že stavbou tratí poškozujeme jejich práva a zájmy. Přitom vše bylo mezi spolky písemně dohodnuto. Poslední kritika s výhrůžkami u nás vedla k přetečení pověstného poháru...

Takže, ještě jednou děkujeme těm rybářům ze spolku LAŠA, co nám fandili, odpouštíme těm ostatním a do budoucna budeme na Ostravsku hledat novou lokalitu, kde bychom mohli v našich akcích ve prospěch mladé generace pokračovat.

Za KUBIK-Team
Pavel Kubíček


Partneři akce:    

01_trebovicky-spolek-lasa.jpg  02_mob-trebovice.jpg07_kaktus-reality.jpg15_lodni-modelari-trinec.jpg

 10_boneka.jpg     08_pvmodel.jpg


Autoři fotografií ve fotogalerii: Marcela Kubíčková, Dalibor Sebera, Petr Malík

Fotogalerii naleznete zde

Výsledková listina: Uvedena zde

Celkový přehled výsledků slalomových soutěží F3-E v Ostravě uvádíme tady

kubik-team_logo.jpg