Jdi na obsah Jdi na menu
 


2022-11-12 / Svatomartinské Footy v Českém Těšíně

V sobotu 12. listopadu 2022, den po svém svátku, se na břehu těšínské přehrady Hrabina zjevil - věřte - nevěřte - sám Martin na bílém koni. Pod jeho ochranou se na popud těšínských modelářů na břehu nádrže sešli mladí příznivci malých plachetnic řečených FOOTY. Účelem setkání bylo ukázat mladíkům z modelářského kroužku tuto kategorii, případně jim umožnit si ji vyzkoušet. A těm, kteří již s footynami jezdí, získat další zkušenosti v jejich řízení.

07a_chytani-termickych-zavanu.jpg

Počasí bylo na tuto roční dobu exkluzivní. Sluníčko od rána hřálo a dávalo tak vyniknout všem barvám podzimu. A že jich u přehrady bylo! Jenom větřík, pro plachetnice tak důležitý, se někde zapoměl. Proto mládežníci po většinu dopoledne chytali do plachet pouze závany termiky. O to byly jízdy náročnější. Kromě zdatného kormidlování a práce s plachtami, jízdy vyžadovaly od malých plachtařů notnou dávku trpělivosti.

09a_letmy-start.jpg

A tady šla novým vyznavačům footyn příkladem Terezka Seberová. Ukázala jim, že i v těchto svízelných podmínkách se dá docela úspěšně plachtit. Než ti nejlepší jedenkrát objeli vytyčenou trať, ona stihla zajet tři kola. Mladí se mají ještě hodně co učit. Ale za projevenou trpělivost pořadatel nakonec všechny odměnil nějakou drobností, aby je motivoval v jejich snažení i do budoucna.

12a_za-trpelivost-zaslouzena-odmena.jpg

A protože setkání úspěšně skončilo, vydal se také Martin dál na svoji pouť.
Tak zase za rok!

14a_a-martin-na-bilem-koni-odjizdi.jpg

Ze setkání je zde několik fotek

Za krásně strávené dopoledne děkují pořadatelům za všechny i účastníci z porubského KUBIK-Teamu.

Pavel Kubíček

kubik-team_logo.jpg