Jdi na obsah Jdi na menu
 


2023-06-10 / LODIVOD 2023

letak-lodivod-2023-mini.jpg

Letošní, již šestý ročník LODIVODA měl zvláštní nádech. Především proto, že jsme změnili místo našich lodičkářských setkávání. Již začátkem roku jsme avizovali, že se „modelářský cirkus“ KUBIK-Teamu přemísťujeme z malého, komorního areálu na LAŠI v O.-Třebovicích, do podstatně většího prostoru Sportovního a rekreačního areálu hlučínského jezera, na již rekreačně nevyužívaný bazén B1. Jeho impozantní průměr 130 m a příznivá hloubka od 40 cm u okrajů, do 1,80 m uprostřed, dává možnost souběžně instalovat 4 soutěžní tratě, které navíc na bazénu budou umístěny stabilně až do poslední soutěže (letos do 7.10.2023).

02_soutezni-bazen-.jpg

Samozřejmě, tento luxus nám přinesl také nové výzvy, se kterými jsme se museli vyrovnat. Přes veškerou naši snahu se napoprvé vše nepovedlo, jak bychom si představovali. Ale o rezervách víme a do příštích akcí se je budeme snažit doladit.

Tady, hned v úvodu musím poděkovat všem, kteří nám vyšli vstříc a stánek pro mladé lodní modeláře v Hlučíně nám umožnili vybudovat. Jedná se především o vstřícný přístup vedení hlučínské radnice, dále vedení a ředitele příspěvkové organizace Sport a kultura Hlučín, pana Mgr. Martina NOVÁČKA, DiS. a vedoucího sportovně rekreačního areálu, pana Petra Sobalu. Děkujeme!

17b_meu-hlucin.jpg              18a_sak-hlucin.jpg

Dále nesmím zapomenout na naše partnery, kteří nám pomohli pokrýt nemalé náklady, případně materiální vybavení, které si vybudování nového sportoviště vyžádalo. Všem moc děkujeme!

07_kaktus-reality.jpg 12_tas-ostrava.jpg    08_pvmodel.jpg

09_aca-trebovice.jpg     16_neumann.jpg     19_qt-technik.jpg

Nejnákladnější i nejnáročnější bylo vybudování přístupové lávky a startovacího plata pro trať neřízených modelů EX-500, kterou jsme museli umístit podél břehu bazénu. Bez umu a možností pana Malíka bychom tuto stavbu nezvládli. Petře, díky!

03_trat-ex500-ve-zkusebnim-provozu-.jpg     04_stavba-nosnych-konstrukci-plata-.jpg

05_stavba-nosnych-konstrukci-plata-.jpg     06_plato-ve-zkusebnim-provozu-.jpg

Nyní se budeme věnovat vlastní soutěži.

LODIVOD 2023 se konal v tradičním termínu, druhou červnovou sobotu 10.6.2023, tak, jak nám to návaznost na další lodičkářské akce umožňovala. Trochu nás překvapilo, že přes počáteční značný zájem o nové sportoviště, se nám např. přátelé z Č. Těšína tentokrát neozvali. Asi měli něco jiného, co uniklo naší pozornosti. Nevadí, příště. Takže účast přihlášených byla 30 osob, po redukci nemocných apod. se omezila na 26 přítomných soutěžících. Při obvyklé účasti ve více kategoriích se jednalo o 71 startujících v cca 200 jednotlivých startech. Zkrátka, takový průměr.

07_nastup-.jpg

Potěšíl nás ale zájem dalších modelářů, především z řad „letadýlkařů“, které naše akce přilákala a přiměla je povytahovat ze skříní své vlastní lodní modely a na prostorné vodní hladině nám je předvést. A bylo se na co koukat. Doufám, že na příští akci se k nám přidají a s námi si zasoutěží.

09_hoste-.jpg     10_host-.jpg

Akci také zkrášlily dvě poctivé makety plachetnic třídy NSS Pavla Urbančíka a Rosti Dyby.

10a_anglicky-celni-kutr-aldebaran-.jpg        10b_anglicky-celni-kutr-aldebaran-na-vode-.jpg

Vlastní soutěž probíhala na všech čtyřech tratích současně. Tedy, takový byl náš záměr. Ale skutečnost byla jiná. Pokud se jede regata plachetnic, pochopitelně její účastníci nemohou jezdit další kategorie. Obdobně to platí také pro třídu EX-500. Ovšem slalomová trať zůstávala (až na několik výjímek) poněkud mimo zájem. Později se ukázal pravý důvod - pozůstatek zvyklostí ze soutěží na Laši, kde se kategorie na stejné trati střídaly. Pořadatel si včas neuvědomil, že vysílač pro půjčovací slalomku a polomaketu F4 nemůže být současně na obou startovištích. Příště tento přehmat napravíme.

11_soutez-ex500-z-.jpg     12_footy-.jpg

13_zakovska-soutez-f4a-z-.jpg     14_startoviste-f3e-.jpg

Přesto, v dopoledním příznivém počasí se zdálo, že se nám podaří v F-čtyřkách odjet klasické tři jízdy. A snad by to i vyšlo. Ale odpoledne nám ti nahoře ukázali, zač je toho loket. Oblast hlučínska postihly dvě cca hodinové bouře s přívaly vody. Nárazový vítr strhával stany a mezi průtržemi se rozfoukal natolik silný vítr, že znehodnotil snažení všech, kteří ještě dojížděli poslední jízdy. Footyny a EX-500 dospěláků neměli téměř šanci. Jedno pětikilo na posledí chvíli před utopením obětavě zachránil Petr Malík.

15_soutez-ex500-j-s-.jpg        16_zachrana-petikila-.jpg

Zkrátka, přírodní živly nám daly zapomenout na dopolední idylku. Nakonec jsme téměř zatměli. Vyhlášení výsledků se nám podařilo zabezpečit až kolem 19-té hodiny. Naštěstí je kousek od bazénu zastřešený prostor, kde se mohli ceny bez vody za krkem důstojně předat vítězům a vzdát jim zasloužený hold. Doufám, že tuto „přízeň živlů“ znovu hned tak nezažijeme.

17_vyhlaseni-zakovskych-vysledku---ex500-z-.jpg     18_vyhlaseni-zakovskych-vysledku-f4a-z-.jpg

19_vyhlaseni-vysledku-ex500-j-s-.jpg     20_vyhlaseni-vysledku-f3e-z-j-.jpg     21_vyhlaseni-vysledku-f3e-s-.jpg

22_vyhlaseni-vysledku-footy-z-j-.jpg     23_vyhlaseni-vysledku-footy-s-.jpg     24_vyhlaseni-vysledku-f4a-j-s-.jpg

25_lodivod-2023-.jpg

Ale pojďme dál. Člověk je spokojený, když je sytý. Protože se soutěž v areálu konala ještě před zahájením oficiální rekreační sezóny, byly, bohužel, stánky v naší blízkosti ještě zavřené a naše možnosti přípravy teplých jídel teprve do budoucna ladíme. Tak jsme využili možnosti dovozu jídel z vyhlášené hlučínské restaurace Kozlovna. Toto řešení se ukázalo jako prozíravé a myslím, že kdo si jídlo objednal (většinou se jednalo o pizzu), byl spokojen.

26a_kozlovna-hlucin.jpg     26_pizza-.jpg

Pitný režim jsme zajišťovali sami.

27_stanek-s-obcerstvenim-.jpg

První soutěž v nové lokalitě máme tedy za sebou. Osobně mám pocit, že některé naše přešlapy se nemusely stát, ale zatím si každý hledáme své místo a plnění svých povinností. Věřím, že se organizace akce postupně utřepe ke spokojenosti všech. Přesto, podle vyjádření našich hostů, až na ty excesy s počasím, převládala s akcí spokojenost.

Proto děkuji všem zúčastněným, kteří s námi vydrželi až do konce, a mám pochopení pro ty (bylo jich minimum), kteří v té nepohodě odjeli z Hlučína dříve.

Také děkuji třineckým přátelům, kteří se opět chopili organizace regaty footyn a i přes nepřízeň počasí se jim podařilo odjet devět jízd.

28_lodni-modelari-trinec-.jpg

Příští setkání zde na hlčínské vodě plánujeme na podzim 7. října 2023 v rámci soutěže „Podzimní slalomky 2023“.

A jak jsem se zmínil dřive, soutěžní tratě pro provozovatele lodních modelů zůstávají v Hlučíně nainstalovány až do této podzimní soutěže, tedy do 7. října 2023.

Vstup do areálu je dle ceníku SRA. Na bezplatný vjezd vozidel do areálu ale modeláři nemají nárok. Domluva s obsluhou u vjezdu do kempu pro vyložení a naložení modelů může být možná. Proto postupujte podle jejich pokynů.

Standardně je ubytovaným rekreantům vjezd vozidel do areálu povolen s poplatkem.

Bez povolení vjíždět vozidly do areálu nelze!

Koupání v bazénu B1 je z hygienických a bezpečnostních důvodů zakázáno!

Pokud byste zjistili nějaké zásadní poškození tratí, prosím, nahlaste ho telefonicky na 604 750 089. Děkujeme.

Poznámka: - Bójky na slalomové trati asi ponesou známky kolizí s modely. O tom víme.
                  - Je demontováno následující zařízení:
                         startovní plata,
                         svodidla
                         příbřežní bójky tratě EX-500

 

Zpracoval za KUBIK-Team
Pavel Kubíček

 

Fotogalerie - Autoři fotek: Petr Malík, Marcela a Pavel Kubíčkovi

Výsledková listina

Celkový přehled držitelů putovního poháru LODIVODA lodivodů uvádíme zde

Celkový přehled výsledků slalomových soutěží F3-E v Ostravě uvádíme tady

 

kubik-team_logo.jpg