Jdi na obsah Jdi na menu
 


2023-09-16,17 / Moravský pohár - Dolní Žleb u Šternberka

01-.jpgPoslední soutěž seriálu Moravského poháru 2023 se uskutečnila po prázdninách v Dolním Žlebu u Šternberka 16. a 17. září 2023, kterou tradičně pořádala SMTe Mariánské Údolí, tedy Roman Liberda. Počasí modelářské soutěži přálo. Rána byla poněkud chladnější, ale to k zářiovému termínu patří. Terén trochu nesl známky předchozích dešťů, ale žádná hrůza. Zkrátka, ve Žlebu bývá fajn.

Průběh soutěže byl tradiční. Po prezentaci a nástupu se rozběhly jízdy v jednotlivých kategoriích. Jako vždy souběžně EX-500, EX-A a F4-A, které byly vždy zhruba na hodinku přerušeny skupinovými jízdami FSR Eco a regatou plachetnic Footy. Protože se nádrž místního přírodního koupaliště nachází v údolí mezi kopci Nízkého Jeseníku, má vítr většinou problém se k vodní hladině dostat. Tak tomu bylo i letos. To vyhovuje většině kategorií. Ale pro plachetnice žádná sláva. Takže i letošní závod Footyn spočíval v trpělivosti plachtařů a zkoušce jejich dovednosti pochytat těch pár termických záchvěvů, které se občas náhodně u hladiny objevily. Přesto se podařilo odjet 16 jízd. Další specifikou této regaty byla absence žáků, jak skoro v celém ročníku. Zúčastnilo se jí 17 juniorů a seniorů.

02-.jpg

Když už je řeč o účasti, tak se na ni podívejme. Ta bývá ve Žlebu, vzhledem k jeho geografické poloze a kvalitě soutěže, vždy poměrně velká. Nejinak tomu bylo letos. Ze všech soutěží letošního ročníku MP byla největší. Kolik účastníků, to nevím, ale modelů bylo celkem cca 225. Že lokalita ve Žlebu táhne, svědčí i fakt, že žáků startovalo skoro na všech soutěžích vždy kolem osmdesáti a „dospěláků“ (jun+sen) kolem stovky, ale ve Žlebu jezdilo až 145 „dospěláků“. Zkrátka, dobrá lokalita a Roman to umí.

03-.jpg

Všechno se včas zvládlo, protože rozhodčí jsou zde zkušení a dovedou závodníky ukáznit, aby na startovištích nebyly zbytečné prostoje.

Naše výprava byla tentokrát poměrně početná. Do dvou aut jsme naložili 8 osob a 10 modelů. Pět z nás soutěžilo a tři další vytvářeli technické a sociální zázemí.

04-.jpg      05-.jpg

06-.jpg      07-.jpg

08-.jpg

Co se výsledků týká, nejúspěšnější byl náš nejmladší – Petřík, který jednou vyhrál a jednou byl šestý (vždy z 22-ti účastníků), pak jeho taťka Petr – jednou třetí a brácha Matěj – jednou čtvrtý. Dalším se tolik nevedlo. Ještě jim chybí zkušenosti z těchto větších soutěží. Všechny výsledky jsou k nahlédnutí ve výsledkovce – viz odkaz na konci článku.

09-.jpg          10-.jpg

Vyhlašování výsledků tentokrát zabralo více času, protože kromě vlastní – páté soutěže ročníku, se vyhlašovaly také celkové výsledky seriálu MP 2023.

Po rozdání cen a titulů jsme poděkovali pořadatelům za krásnou soutěž a pro letošní rok se definitivně s MP 2023 rozloučili. Rozloučili jsme se také mezi sebou a do příštího ročníku MP 2024 si popřáli hodně modelářských a sportovních úspěchů.

 

Za KUBIK-Team zpracoval
Pavel Kubíček

 

Fotogalerii naleznete zde.

Výsledková listina

kubik-team_logo.jpg