Jdi na obsah Jdi na menu
 


2023-10-07 / Podzimní slalomky 2023

00_mini-letak---slalomky-2023.jpg

Letos jsme se, v rámci soutěžního klání, v lokalitě komplexu hlučínské Štěrkovny sešli podruhé. Po jarním LODIVODOVI zůstali tratě, kromě EX-500 a plat, v bazénu instalované celou sezónu, ale kromě několika málo zájemců především o trénink slalomu třídy F3, příliš využity nebyly. Pravda, bazén během léta docela zarostl řasami a vodními rostlinami, což jeho využití ztěžovalo. Proto jsme se tam také několikrát sešli na brigádě za účelem jejich odstranění. Byla to úmorná práce, ale aspoň slalomovou trať se podařilo udržet sjízdnou. Začátkem sezóny se rybářským pytlákům podařilo potrhat jednu z tratí – pro polomakety F4-A. Poté jsme ji stáhli a po opravě preventivně vrátili zpět až těsně před soutěží. Ovšem rybářští pytláci jsou skutečně bezohlední lidé. Nebylo dne, kdy by nepokoušeli osud. Přes zákazové tabulky s upozorněním, že si potrhají vlasce, dál na bazénu pytlačili a vlasce trhali. Od těch jsme bazén museli před soutěží také vyčistit. Nechápu je, ryby z bazénu jsou beztak nepoživatelné.

Soutěž, kterou spolek pořádal 7. října 2023, byla pátým ročníkem "Podzimních slalomek", tentokrát s označením 2023. Celkově se jednalo o dvanáctou soutěž pořádanou spolkem od roku 2017 zde na severní Moravě.

Pro nové čtenáře našich stránek uvádím, že prostor, ve kterém nyní soutěže probíhají, je skutečně rozsáhlý. Bazén má průměr 130 m, jsou na něm instalovány čtyři soutěžní tratě – samostatně pro každou kategorii (EX-500, F3, F4, Footy). To na jedné straně umožňuje plynulejší průběh soutěže, na straně druhé to klade větší nároky na komunikaci mezi pořadateli a na materiální vybavení tohoto prostoru. Díky vstřícnosti a podpoře sponzorů, se KUBIK-Teamu lokalitu podařilo pro druhou soutěž poměrně dobře dovybavit. Chybějící vybavení bude spolek doplňovat postupně v rámci dalších soutěží.

15_misto-souteze-.svg.jpg

Jak je naším zvykem, smyslem těchto akcí je podpora a propagace modelářského sportu a práce s mládeží v oblasti polytechnické výchovy a účelného využívání volného času. Dát možnost těm, kteří konají své první modelářské krůčky, aby si svá dílka vyzkoušeli v konkurenci ostatních. A také přilákat i další adepty se zájmem o zlepšení svých technických dovedností, které později uplatní v praktickém životě. Těm jako inspiraci dáváme možnost půjčit si model a aktivně se zapojit do soutěže. Příště třeba přijdou s modelem vlastním. Proto je možné tyto soutěže nazývat také náborovými.

Že se nejedná o prázdné fráze svědčí skutečnost, že se na každé z těchto akcí nějaký nový modelářský adept objeví. A přichází opakovaně.To je pro spolek největší odměnou.

Oběma skupinám účastníků jdou na soutěži příkladem zkušení modeláři.

0702---krasny-naxos-s-majitelem-.jpg

Nesmíme zapomenout ještě na jeden moment smyslu soutěže. Mladí se zde učí čestnému zápolení, učí se vyhrávat, ale také snášet tíhu porážky, což pro některé z nich není jednoduché. Ale v životě je potkávají obě strany této mince, tak se s nimi musí umět vyrovnat.

Pravidla jednotlivých kategorií, které na soutěžích jezdíme, vycházejí z mezinárodních pravidel organizace lodních modelářů NAVIGA a národních pravidel Svazu modelářů ČR s ohledem právě na modelářskou přípravu těch nejmladších v kroužcích. Drobné úpravy u nás vycházejí právě z charakteru soutěže.

Pro letošní ročník pořadatel (podle zájmu z minulých let) vyhlásil 8 věkově oddělených soutěžních kategorií:

EX-500 žáci ......... neřízené modely pro děti do 15-ti let,
EX-500 jun+sen ... pro juniory a seniory nad 15 let,
FOOTY ž+jun ...... řízené miniplachetnice pro mládež do 18-ti let,
FOOTY sen ......... pro seniory nad 18 let,
F4-A žáci ............. řízené polomakety pro děti do 15-ti let,
F4-A jun+sen ...... pro juniory a seniory nad 15 let,
F3-E ž+jun ......... řízené slalomové speciály pro mládež do 18-ti let,
F3-E sen ............ pro seniory nad 18 let,

0408---porubacci-s-modely-ex-500-.jpg    0806---skupinka-footyn-.jpg

0504---ukonceni-jizdy-v-doku--.jpg    1160-p1030654-.jpg

Jak bylo uvedeno výše, letošní soutěž se v Hlučíně konala v sobotu 7. října 2023.

0304---par-slov-k-casovemu-harmonogramu-.jpg

Členové spolku na přípravě areálu pracovali již od čtvrtku. Soutěž probíhala na čtyřech připravených startovištích zhruba podle časového plánu. A byla vpravdě podzimní. Teplota se pohybovala od ranních 8°C do zhruba 17°C. Naštěstí se občas ukázalo sluníčko, které přítomné trochu zahřálo.

Ale foukal čerstvý vítr, který se měnil z jihovýchodního na odpolední jihozápadní. Z něho měli radost především footynáři, protože jejich plachetnice tentokrát na hladině nečinně nepostávaly, ale svižně ji brázdily.

Ještě někomu dělal vítr radost. Všem plachtařům, kteří se na hlavním jezeře proháněli s velkými plachetnicemi. Byl to pěkný kontrast.

0802---plachtari-na-brehu-a-footyny-na-vode-.jpg

1501---footyny-maji-na-jezere-konkurenci-.jpg    1503---jeste-z-jezera-.jpg

Slalomářům, kteří mají startoviště na jižní straně bazénu, vítr tolik nevadil, protože hrana bazénu hladinu chránila před jeho účinky. Podobné to bylo i na startovišti neřízených modelů EX-500.

1003---pozor---start-.jpg    0406---start-ex-500-zaci-.jpg

Problémy ovšem vítr působil na startovišti polomaket F4-A. Celá trať mu byla dána napospas. Zlé to bylo pro soutěžící hlavně při manévru couvání a ještě horší při přistávání v doku. To vlny s modely házely ze strany na stranu a bylo obtížné zadokování provést čistě. I na vrcholovce se modely ztrácely ve vlnách.

0604---jeden-z-naxosu-ve-vrcholove-brance-.jpg    0505---zastaveni-modelu-.jpg

Účast na jubilejním pátém ročníku „Slalolmek“ byla druhá nevyšší v rámci námi pořádaných akcí od roku 2017. Jednak soutěžících, ale také diváků. Bezesporu k tomu přispělo i na tuto roční dobu příjemné počasí, až na ten vítr. Soutěžících přišlo letos 41. Kromě místních, kterých byla většina, k nám zavítali modeláři z Třince, Č. Těšína, Petrovic u Karviné a Pardubic. Nakouknout také přijeli přátelé z Mariánského Údolí a z Olomouce. Soutěž měla dokonce mezinárodní charakter, protože u nás soutěžili i modeláři ze 125 km vzdáleného města Żywiec v Polsku. Dle dosažených výsledků neudělali své vlasti žádnou ostudu. Žákovskou kategorii F4-A vyhrál jedenáctiletý Andrzej, toho času mistr Polska v kategorii F4-A jun a v dospěláckých footynách obsadil senior Bohdan druhé místo. Gratulujeme a děkujeme za účast.

0511---mistr-pl-2023---f4-a-zaci-se-pripravuje-ke-startu-.jpg    18_bs-.jpg

Protože mnoho soutěžících jezdí více kategorií, bylo celkem 80 startujících v cca 300 uskutečněných startech.

Celkový počet osob (soutěžící, jejich doprovod a diváci), kteří se v areálu během dne vystřídali, pořadatelé odhadují na 200, což předčilo naše očekávání.

Samozřejmě, každá soutěž má své vítěze a poražené. Tak i ta naše. Vítězové byli na závěr odměněni diplomy, medailemi a věcnými cenami. V dětských kategoriích prvních šest míst, v ostatních klasicky tři nejlepší (+ čtvrté místo recesním dárkem – řečená „bramborová medaile“). Pozornost za snahu a trpělivost dostaly také dvě nejmladší účastnice (4 a 5 let).

1406---nejdriv-neco-nasim-nejmladsim-.jpg    1407---a-jeste-jednou-.jpg

Pro ostatní je to motivace, aby se do příštího ročníku více snažili a na "bednu" se dostali právě oni.

1408---ex-500-zaci---sesta-vlevo---prvni-vpravo-.jpg    1410---f4-a-zaci---sesty-vlevo---prvni-vpravo-.jpg

Ještě je nutné uvést to hlavní. Pátý ročník „Slalomek“ v kategorii mladších slalomářů F3-E žáci+jun vyhrál svým dosud nejlepším výkonem 133,07 bodu Matěj Kubíček a v dospělácích F3-E sen pořadí opět opanoval Per Malík nejlepším výkonem soutěží KUBIK-Teamu 141,46 bodu. Oba byli odměněni pohárem pro vítěze, diplomem a věcnou cenou. Velkou radost z umístění na třetím místě mezi letitými praktiky (na fotu chybí) měl Zbyněk Bednář, který jel svůj slalom teprve popáté. Všem gratulujeme!

1414---f3-e-zaci-a-juniori---ctvrty-vlevo---prvni-vpravo--.jpg    1415---f3-e-seniori---ctvrty-vlevo---prvni-vpravo--.jpg

Soutěž i s vyhlášením výsledků skončila podle plánu zhruba v 17 hodin.

Zvýšená účast a vyjádření přítomných, že takových akcí pro mladé je potřeba víc, signalizuje, že cíl, který si pořadatelé vytyčili, byl dosažen. V pořádání podobných soutěží budeme rádi pokračovat, ale bez nezištné pomoci partnerů to nepůjde. Pro tuto soutěž za finanční i věcné přispění musíme poděkovat následujícím:

Projekt spolufinancoval městský obvod Poruba jako hlavní partner, dále se finančně podílela fa Autel, a.s., a další nejmenovaní dárcové.

03_mob-poruba.jpg        06_autel.jpg

Nemalou měrou ke zdaru soutěže přispěli i další partneři, kteří nám poskytli vodní plochu, potřebné zázemí, vybavení a sady medailí pro ocenění vítězů.

17b_meu-hlucin.jpg                  08_pvmodel.jpg

18a_sak-hlucin.jpg         19_qt-technik-.jpg

15_lodni-modelari-trinec.jpg

A nesmíme zapomenout ani na obětavou práci členů KUBIK-Teamu a na obrovskou pomoc dalších našich příznivců, kteří členy spolku ani nejsou, přesto ochotně přiloží ruku k dílu a zapůjčí i vlastní vybavení.

Děkujeme všem!

1416---podekovani-vsem-za-ucast-.jpg    1417---prani-stastne-cesty-domu-.jpg

Těšíme se na Vás v roce 2024 opět v Hlučíně.

 

Za KUBIK-Team zpracoval
Pavel Kubíček

 

Fotogalerii naleznete zde.

Výsledková listina je tady.

Celkový přehled výsledků F3E ze soutěží pořádaných KUBIK-Teamem.

Nejlepší výkony F3E na soutěžích KUBIK-Teamu.

kubik-team_logo.jpg